Sunday, March 11, 2012

Kenapa Allah dibahasakan sebagai "Kami" dlm Al-Quran

Assalamualaikum WBT...

Saja nak kongsi dengan kalian sesuatu yang saya rasa sangat penting untuk kita fahami dan ketahui. Alhamdulillah, beberapa bulan yang lepas, dengan izin Allah SWT, saya dibukakan hati untuk berjinak-jinak kembali dengan Al_Quran; iaitu bertadarus dan bertaddabur dengan kitab suci ini. So, setiap kali saya baca tafsir di mana ayat2 Nya apabila Allah membahasakan "Kami" di dalam Al-Quran, saya mula tertanya2. Masa sekolah dulu, memang ustaz ada cakap kenapa. tapi yelah, kita sebagai manusia kan selalu lupa sebab lalai kan? So, saya pun mula la mencari-cari dan Alhamdulillah, saya temui penjelasannya dalam sebuah blog iaitu http://syadamoore.blogspot.com dan juga sebuah buku novel dakwah "Syahadah Gadis Ateis" tulisan Imran Haaz (korang patut baca buku ini kerana cara penulisannya mudah untuk difahami). Setelah meminta kebenaran penulis blog berkenaan, maka saya share kannya di sini yek!

KENAPA ALLAH GUNA PERKATAAN KAMI DALAM AL-QURAN?


Tahukah Anda Semua?>Pernah tak korang baca terjemahan Al-Quran yang ade certain2 ayat tu Allah bahasakan diri-Nya sebagai 'Kami'? Agak2 kenapa yek? Jom TERJAH!

Sebenarnya bukan dalam AlQuran je Allah guna pkataan 'Kami' nih, actually dalam kitab2 sebelum nih pun ade jugak, macam Taurat dan Injil. Sebab tu orang Kristian salah faham mentafsir perkataan 'Kami' ataupun dalam bhs Inggerisnya 'We'. Bg diorg, perkataan ni perkataan plural atau kata jama' yg mewakili lebih dari satu pelaku.

Dalam Bahasa Arab dan Hebrew (bahasa kembar bahasa arab, mempunyai struktur bahasa yg agak sama dgn bhs arab) terdapat DUA bentuk plural : -

a ) PLURAL : yg mewakili bnyk pelaku
b) ROYAL PLURAL : menunjukkan pangkat dan kebesaran seseorang ataupun dipakai sbg kata ganti diri pertama bg mereka yg berpangkat serta dimuliakan dan mempunyai kebesaran.

* baru tahuu kewujudan royal plural nih!


Perkataan 'Kami' bnyk digunakan oleh Allah dlm AlQuran. Semasa AlQuran diwahyukan, org Arab awal2 dah tahu
dgn 2 jenis plural yg wujud dlm tatabahasa mereka. So org arab dah tak keliru dgn pkataan 'Kami' yg digunakan dlm AlQuran yg menunjukkan KEBESARAN dan KEHEBATAN-Nya. BUKAN bermaksud sekumpulan Tuhan..!


Contoh lain pulak ; Queen Elizabeth , Ratu UK pun guna kata ganti diri nama beliau dgn pkataan 'We' dlm ucapan rasmi. So pkataan 'We' kat situ jelas menunjukkan 'kebesaran kuasanya' ..hehe. bukan bmaksud dia jd wakil utk sekelompok raja atau ratuu.. Faham tak?

Actually info2 atas nih shall b credited to penulis novel SYAHADAH GADIS ATEIS-imran haaz atau nama sebena dy mohd aswanizam bin alias.

Notes: ayat2 ini dikekalkan untuk menghormati penulis asal dan thanks to syadamoore.blogspot.com :)

No comments:

Post a Comment

Blogger templates